miercuri, 9 februarie 2011

Scrisoare deschisa - D-lui general Eugen Badalan

miercuri, 2 februarie 2011
Scrisoare deschisa - D-lui general Eugen Badalan
Domnule General Badalan,

De aproape o saptamana circula pe Internet un material intitulat "Raport secret CIA. Razboi in Romania", pe care il puteti parcurge accesand link-urile de mai jos. In linii mari, materialul acrediteaza ideea ca actuala guvernare a dus tara in colaps economico-social si natiunea romana in pragul dezintegrarii. Este un sentiment pe care il impartasesc toti romanii care au vazut in aderarea Romaniei la NATO si UE unica solutie viabila pentru desprinderea noastra de un trecut marcat de atatea si atatea inconguente si accesul la jinduitul "aquis" al unei lumi aflata ea insasi in cautarea unei identitati. Concluzia ce se desprinde din respectivul "raport" este una dezarmanta: revolta, in Romania, este singura solutie. Si mai trist, pentru mine, ca rezervist, este faptul ca noi - militarii activi si in rezerva - suntem considerati a fi instrumentul prin care aceasta solutie ar urma sa fie pusa in practica.
Este adevarat, clasa noastra politica a deziluzionat. La noi, democratia a fost cvasi-definitiv compromisa, capitalismul - ca sistem opus comunismului de care ne-am desprins, cu jertfe si compromisuri inca neevaluate axiologic - aruncat la groapa de gunoi a istoriei. Este imperios necesara schimbarea de drum. Din pacate, in actuala configuratie a Parlamentului nu se poate face nimic. Sunteti, sunt convins, constient ca majoritatea parlamentara de azi este departe de a raflecta optiunea electoratului din alegerile de acum trei ani. Si sunt convins ca stiti mult mai bine decat noi, simplii electori, dedesubturile acestui transfer ilicit,specific romanesc, de castig electoral.
Pe noi - militarii activi, in rezerva sau in retragere - ne doare in adancul fiintei degringolada aceasta prin care trece Romania, cu atat mai mult cu cat masurile gandite de guvernati si transpuse cinic in practica ne afecteaza pe fiecare, personal, dar afecteaza mai ales institutia (Armata) si valoarea suprema (Apararea Tarii) carora ne-am dedicat vietile si carierele. Stiti bine, nicaieri in lumea civilizata Apararea - in sens mai larg, Securitatea Nationala - nu pot constitui obiect de negociere, nici macar cand e vorba de echilibrat balante economice dezechilibrate artificial,
Romania, Domnule General, este condusa astazi de o clica de incompetenti pusi pe inavutire, pentru care Istoria se reduce la epopeea simplei lor imbogatiri. Ce cautati dumneavoastra intre ei? In mod normal, nu am cum sa va compar cu "duce-tava" Oprea, cu atat mai putin cu Ontanu si toti ceilalti. Ati constituit un model pentru subordonati - chiar si dupa campaniile de presa referitoare la rolul dumneavoastra in evenimentele din decembrie 1989. Erati, acum cativa ani, seful Statului Major General si ne mandream cu aparteneta dumneavoastra la grupul absolventilor Liceului Balcescu-Braila "exilati" in Bucuresti. Ce cautati alaturi de Popovici, Tinel, Talmageanu, Visan, Toader etc.? Cum puteti sta in aceeasi barca cu Igas, cu Anastase, cu Funeriu - dumneavoastra, care ati urmat o cariera liniara atat de strict jalonata de repere, obiective si impliniri? Mai puteti, oare, privi in ochii fostiilor subordonati? Nu cred ca o vila la Valea Tapului, chestia cu Tofan Grup ori alte alegatii de genul asta pot constitui pentru un om cu demnitate, cum inca va cred, un motiv pentru care sa renuntati la demnitatea de fost-comandant al Armatei Romaniei tocmai intrata in NATO.
Domnule General, postura in care va aflati nu-si are justificare. Parasiti, va conjur, barca pierzaniei natiei romane! Faceti-o cu convingere, si convingeti si alti parlamentari din actuala majoritate siluita sa o faca! Redati-ne speranta ca democratia nu este o himera si convingerea ca Romania nu este un cobai al unor forte oculte, ca sistemul de valori traditionale in care am fost educati - parintii nostri si noi - si in care ne-am educat copiii nu este unul atat de perimat incat sa duca la disolutia noastra ca natie!
Parasiti, Domnule General, barca! Este, cred, mult mai bine pentru Romania ca viitorul ei sa fie decis pe cale democratica, intr-un Parlament al Onoarei.
Daca nu o veti face dumneavoastra, n-o vor face nici altii, si probabil se va implini premonitia CIA. Vom reedita, prin urmare, evenimentele din decembrie 1989, cu alte jertfe, alti "emanati", alte cedari si sacrificii... Cred ca este suficient ca am ajuns pana aici. Am intra cat de cat in normalitate, ne-am linge ranile si, poate chiar luand in consideratie sugestiile dumneavoastra, ne-am stradui sa ne gasim drumul - natie ratacita, cum suntem...

Col(r) Marian Ilie
Vicepresedinte - Filiala Ramnicu Sarat a
Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate