marți, 12 februarie 2013


LA ACTIUNE CAMARAZI.TIMP NU  MAI ESTE !
   
            In prima parte a acestui an am avut mai multe intruniri- saptamanale – la care au participat mebrii B O care au fost disponibili si un numar variabil de prieteni ai sindicatului focsanean – de regula aceiasi – carora le multumesc si le sunt recunoscator pentru ca pe ei te poti baza. Sunt convins ca fiecare dintre noi are ceva important de facut si de multe ori uitam ca mai suntem datori si fata de colegii nostri, buni sau rai, sefii sau subordonatii de alta data, astazi egali unul fata de altul.
          Unii dintre noi au ajuns astazi cu grade mari in rezerva fara sa se gandeasca ca in partea activa nu  le-ar fi meritat nicicum , iar acum doresc sa fie egali cu cei ce au purtat raspunderea unitatilor dar  chiar si a lor.
          S-au creat, artificial, structuri ale cadrelor militare in rezerva si retragere care se considera unele mai importante decat altele, unele cu personalitate mai mare decat altele  unele mai de utilitate decat altele ,unele mai cu personalitate decat altele si iata unde s-a ajuns...... sa nu ne mai putem intelege intre noi fostii militari ,astazi dusmani ca unii au si altii nu.
           In razboiul asta nedrept provocat de un sinistru militar – OPREA si o artizana a completarii bugetului prin actiunea mortii  LUPU - cei mai multi  raniti  pe frontul pensiilor au fost parasiti fara a li se acorda macar o carja de sustinere nemaivorbind de un prim ajutor. Ranitii au fost parasiti in ascensiunea lui Oprea. De multe ori imi pun intrebarea CUM POATE PUNE CAPUL PE PERINA ACEASTA CANALIE A  SISTEMULUI CARE L-A CREAT SI SUSTINUT ? Cine plateste dezastrul produs ? 
 Fratilor cand ne trezim? 
             Oare  la conceptia  acestei creaturi au  avut mama si tata lui vreun rol sau vine din piatra fara apa.  Poate ca cei ce i-au trimis scrisori de multumire in urma recalcularii sau revizuirii pensiilor (marite) ,l-au pupat cand nu mancase iute si cand gustul a fost dulce, dar astazi se recunosc cu herpes la gura. Cat il mai poate suporta lumea asta , a noastra , care se considera a fi demna – demna DE CE ?
         Am crezut ca-l eliminam prin sustinerea U S L si iata ca astazi iarasi ne intalnim cu panarama asta de general - cumatru  cu PONTA - dar fratilor cine se aseamana se aduna.Totusi cu noi cum ramane ? In nesimtirea lui caracteristica a inceput sa-si puna oamenii aserviti in functiile cheie ale armatei . Oare ce urmareste ? totala distrugere( DGIA)
        Mai nou a aparut o alta belea  - avocatul poporului – o abureala si o gaselnita care nu face altceva decat bulverseaza lumea asta rabdatoare.
               ,,Demersul Avocatului Poporului de a scoate un raport special, cu privire la consecinţele eliminării pensiilor de serviciu, constituie o abureală programată, care trebuie urgent, spulberată. Raportul este o încercare de a încropi în grabă, ceva care trebuie să fie aruncat pe piaţă, pentru a detensiona cât de cât situaţia pensionarilor militari afectaţi de legea 119/2010 şi nemulţumiţi faţă de promisiunile făcute în campanie, de Primul ministru. Constituie o abureală avocăţească, care transpiră în finalul materialului, unde Concluzia este lamentabilă şi nu transmite nimic, iarPropunerile vin în sprijinul funcţionării legilor, care au produs efecte catastrofale, de la pagube financiare, până la pierderi umane. Atât Concluziile cât şi Propunerile sunt dezamăgitoare şi arată de fapt scopul actualei puteri, de a împinge luarea măsurilor reparatorii pentru pensionarii militari afectaţi de legea 119/2010, cât mai mult, dacă se poate, până la dispariţia păgubiţilor pe cale naturală.’’ Din articolul col.(r) Nour.
               Dupa raportul Avocatului Poporului si dupa atitudinea ministrului,am banuiala ca PSD este inamicul nostru in materie de ordonanta de urgenta si lege a pensiilor militare. Banuiesc ca tendinta  este de a ne ignora ,desi este un sentiment fals, pentru ca ne studiaza fiecare miscare in directia organizarii de manifestatii. Inotam in ape foarte tulburi ,cred ca trebuie sa tinem oamenii in priza, desi  nu-mi vine nicio idee cum as pute sa transpun acest deziderat in practica.
           Ne mai intalnim din cand in cand, pe unde apucam ca  in Cercurile Militare nu avem acces ( sa beneficiem de un spatiu de functionare) – ca nu suntem de utilitate publica( va fi subiectul unui alt adevar ), si mai discutam cate ceva dar constat cu stupoare ca am devenit irascibili , foarte nerabdatori, nervosi si chiar razbunatori- si nu mai avem posibilitatea de a ne suporta unul pe altul. Totul este datorat sistemului politic si economic ? Nu. Noi am dat voie sistemului politic si economic sa ne aduca in acesta situatie. Ce am facut noi sa prevenim aceasta stare ? Ce am facut noi pentru noi? Ce au facut militarii alesi ca deputati si senatori pentru militari care i-au sustinut si votat. Unde sunt ei acum ? Pe cati i-ati vazut la tribuna parlamentului sa apere interesele si cauza miltarilor rezervisti din  randul carora s-au cocotat in varf?
                 De fiecare data cand am incercat sa ne rezolvam propria situatie prin forta strazii am avut altceva de facut,sau nu am suportat frigul iernii, sau caldura capitalei , asa ca daca nu ne unim ramanem aceeasi dominati de ei si... lor le convine.
                 Am apelat la un alt mod de a rezolva problema sustinerea U S L cu care s-a incheiat protocol de colaborare. Am schimbat in conducerea Tarii  trei litere ( PDL)  cu alte trei litere (U S L), iar   esenta si bunastarea este aceeasi – tot cu trei litere - VAX.
              Am incercat sa-mi explic unele lucruri care se produc in lumea in care traiesc dar care in mintea mea nu-si gasesc solutia.  ,, Eu stiu ca sunt prost dar cand ma uit in jur  prind curaj’’ spune marele Creanga, si de aceea ma intreb cum naiba se intampla asa ceva?
                   - In urma unor gaselnite , numai de ei stiute- specialist in finante- si a unor calcule pe care nu mi le pot explica au putut ieşi pensii de subofiţeri muzicanţi, suflători la trompete, mai mari decât ale unor comandanţi de brigăzi, ori generali.
                  - Maistri militari si subofiteri care de la pensii de 2-3 000 lei au ajuns la fabuloase sume de 8-9.000 lei sau chiar mai mari de atat.
                   - Au fost recalculate si apoi revizuite pensii, pentru unii militari,   care au un cuantum fabulos, de neinchipuit  cuantum de pensie pentru care oricare din cei 26.500 pensionari , tot militari si ei , trebuie sa apeleze la :credite bancare , ipoteci, rate, giranti etc. si apoi sa se  teama de o eventuala executare silita.
               - Oare ce a stat la baza acestor calcule si cum s-au facut ele.
                  - Toti subofiterii, toti maistrii militari – dar absolut toti dupa recalculari, revizuiri sau ce au mai fost pe acolo- au inregistrat cresteri, unele simbolice , altele mai mici, unele chiar foarte mari . Niciun  subofiter sau m.m . nu se regaseste in numarul celor 26.500 de patimiti de aceea rare sunt locurile unde gasesti subofiteri sau maistri militari membri de sindicat.
           ,,La alţii( dupa afirmatiile B O  Filiala scmd  SLATINA), care au fost mai „colţoşi” dacă avuseseră vechime completă şi cazul tindea să facă probleme, s-au dat decizii cu revenire sau mărire.La unii,  a fost suficient să dea un nume şi numărul de dosar de pensionare şi pensia le-a săltat simţitor. De unde şi cum? După acelaşi principiu ca şi până acum, sau cu ajutorul unei legi date „la secret” HG 1294/2001 completată şi modificată cu HG S-1019/2010. Această hotărâre, deşi de larg consum a fost secretizată pentru a nu avea acces la ea toţi cei interesaţi, ba mai mult unii şefi de personal din MApN susţineau că nu se aplică la toţi, nu este retroactivă, deşi se specifică în mod clar în ea că se aplică şi celor pensionaţi înainte de modificare, cu atât mai mult cu cât nu este vorba de o lege nouă ci de o modificare a legii deci legea în sine este aplicabilă şi celor ieşiţi la pensie înainte de 2010. Spuneam că HG-ul respectiv a fost ascuns şi folosit pentru ridicarea condiţiilor de muncă a celor care „făceau obiectul” dar nu a fost aplicată nici acelora pe toată perioada ci numai cât s-a considerat necesar ca să „mulţumească” omul. Omul a primit mai mult, sau i-a revenit pensia, altceva nu l-a mai interesat”
Iată câteva exemple cu plusuri, minusuri şi staţionări :

Nr.plata Cuantum Cuantum
mandat pe                      L.164/2001 pe        L.263/2010

3655425                         3.072 lei              95.952 lei
  • 535516004              4.576 lei              53.675 lei
  • 56556968                     48 lei               4.980 l
  • 56561303                 5.633 lei              1.037 lei
  • 04553171                 3.072 lei             12.299 lei
  • 52552044                 3.072 lei              8.168 lei
  • 11551065                 3.072 lei              3.072 lei
  • 17555417                 3.072 lei               3.072 lei
01551089 2.507 lei 2.507 le
          Aceste manevre şi încă altele au fost folosite la calcularea pensiilor, Dobriţoiu le-a sesizat, atâta cât a apucat în scurtul mandat şi a promis că va îndrepta lucrurile. Mulţi s-au bucurat, mulţi s-au îngrijorat că dacă Dobriţoiu aplică legea, pierd bruma de pensie crescută de Oprea din burtă. Cert este că întregul proces de recalculare/revizuire este un fiasco, L-263 trebuie anulată pentru că însuşi procesul de colectare a datelor a fost un fiasco. Există dovezi, declaraţii ale unora din cei care au fost incluşi în acest proces care au recunoscut că în multe cazuri dădeau cifrele pe ghicite, sau după ureche, aşa ca să nu mai piardă timpul să caute, sau fotocopiile nu erau lizibile, sau nu au găsit documente, sau au confundat nume, sau oboseala şi-a spus cuvântul pentru că s-a lucrat ca „la armată” în contratimp, trebuia să se raporteze finalizarea misiunii”(Inchei citatul preluat de la FILIALA SLATINA).
                  - Daca au fost cinstite aceste calcule si au o baza corecta de ce nu iese,la tabla, pe post (dar nu al pastelui), ci de televiziune publica si sa ne explice Lupu - general cu multe stele -cum sta treaba. Ca vorba aia –nu-mi este frica de o adunatura de lupi condusi de o oaie ci-mi este frica de o turma de oi condusa de un lup. Asa ca.....      Este corect si drept ca cel care a iesit la pensie la varsta pensionarii (ex. col la 55 ani sa primeasca pensia ce i se cuvine si corect este ca acel col. care a iesit la pensie la varsta de 49 ani sa primeasca pensia ce i se cuvine ) sa primeasca venituri corect calculate. Pentru cine nu intelege mesajul – ii recomand sa se auto-analizeze si sa vada unde se situeaza ( stiu si sunt convins ca voi primi critici dar ma pot explica).
                In umila mea existenta eu imi explic fenomenul pensiilor astfel:
1.     S-a luat de la general, ofiter cate o suma (media de  lei nu o cunosc dar o presupun) si s-a dat cate 100 sau 200 lei la un numar de subofiteri. In felul acesta s-a creat o nemultumire dar am castigat un numar insemnat de multumiti.
2.     Pentru cei care au facut ,,galagie” sau carora li s-a luat cam mult, s-a apelat la o golanie care numai pe malul Dambovitei se poate produce – incadrarea in diferite grupe de munca ( de la normal la special, de la special la deosebit, etc) si numai simplului motiv ca a manuit armamentul din dotare. Ce bine ca eram in N A T O ca daca eram pe vremea lui Stefan aveam : lancii, arcuri , sulite si scuturi--- si nu mai  aveam grupe de munca.
3.     S-a reusit creearea unei rupturi in randul cadrelor in rezerva, in felul acesta fiind eliminata notiunea de coeziune iar noi mai usor de manipulat.
4.     Manifestanti la mitingurile organizate au fost doar ofiteri si pe ici colo cate un subofiter sau maistru militar pentru a da pata de culoare.
 Ce avem de facut ? Simplu dar cu demnitate : 
      Sa nu ne fie frica ,,...cu o moarte toti suntem datori/ dar nu-i totuna leu sa mori/ ori caine-nlantuit” asa ca daca nu ne salvam noi prin noi insine , nimeni nu se gandeste la noi.
      Sa ne unim si sa ne adunam in cadrul filialelor, sa fim convinsi ca in actuala situatie fiecare din noi conteaza, si numai impreuna   putem deveni o forta iar liderii zonali din C D sa elaboreze planuri de actiune viabile.
      Renuntarea la orgolii care se manifesta intre cei multumiti – membri fideli ai ANMCRR si patimiti- inca membri ai SCMD. Suntem prea ,,mari sa mai asteptam”  Vor rade nepotii cand vor vedea ce am fost in stare sa fim. Acum suntenm de tot rasul – dar numai al nostru – ei acum cresc. Oare ce le vom spune  ? CA AM PIERDUT- si atunci – CE LE VOM CERE ? sa piarda si ei. Vai de tarisoara mea ..Off ...Off...
     Organizarea unor intalniri cu cei pe care i-am sustinut in campanie pe baza  problematicii concrete, rezultate din protocoalele incheiate anterior, si stadiul solutionarii cererilor noastre.
    Planificarea unor manifestatii de amploare in care organizarea si conducerea sa se bazeze pe princiipii militare in felul acesta sa ne amintim de inceputurile carierilor noastre cand stiam ce este formatia si stiam sa spunem la unison SERVIM......astazi...CAUZA  ...atunci .....PATRIA.
               Cu mult respect fata de militarii in rezerva si cei activi care stiu sa ne respecte si care sunt canvinsi ca ne vor fi maine colegi asa cum am fost si noi cu ei colegi zilele trecute. Suntem numai niste trecatori . Eu ca si tine am obosit asteptand dreptatea.Cred ca linistea in familie este ceea ce mi se cuvine. Din cauza criticilor si felicitarilor cred ca am sa tac. Ferice de cei ce nu traiesc numai din pensie si chiar daca au fost secretari Comitet de Partid la revolutie , ascunsi pe sub scune in diferite comandamente, pierduti in diferite structuri de personal apoi - astazi sunt revolutionari cu o indemnizatie pe care TU o doresti ca pensie. BRAVO NATIUNE!
       Imi pare nespus de rau ca am executat si inca mai execut ordine tampite. Personal am crezut in sefi , vedeam in ei niste titani.  Il vedeam pe AVERESCU , il cautam pe MOCIULSCHI, il simteam pe ANTONESCU si permanent am fost alaturi si mi-a fost alaturi GUSA. Si totusi...am fost....mai sunt inca .... si cat mai da bunul DUMNEZEU voi fi...MILITAR  de buna credinta- tie - doar tie – popor roman.                                 
   Daca mai avem vlaga hadeti sa ne unim.  Poate cineva ia conducerea militara a structurii din care facem parte - ca asta de  ........GARGARA .....o avem perfecta .    Oare cei care am iesit la pensie pe Legea 164 realizam cati ani au trecut si cati ani avem? TIMP NU MAI ESTE !  LA ACTIUNE CAMARAZI.
   
Presedintele FILIALEI 1 FOCSANI
 Gl.Bg.(r) Stelian FERARIU