vineri, 7 mai 2010

Oprea si pensiile militare

Joi, 29.04.2010, am participat la o intalnire a ministrului Oprea cu membrii Asociatiei Diplomatilor Militari in Rezerva si Retragere. Indelung asteptat, domnul ministru a procedat la o trecere in revista a ultimelor sale demersuri - pe care le coteaza drept pozitive - pentru Armata si industria de aparare, printre care:

1. Adoptarea, in guvern a unei ordonante de urgenta prin care toate stocurile de munitiei si piese de schimb se pun la dispozitia fabricilor, pentru deminlitarizare si valorificarea altfel decat "la fier vechi" - demers prin care se "da o gura de oxigen" fabricilor, care “nici nu vor pierde, nici nu vor castiga”; inschimb se evita un efort financiar considerabil de la buget (intelegeti ce vreti);

2. Elaborarea si aprobarea legii privind militarii angajati pe baza de contract;

3. Contactul si dialogul permanent cu toate asociatiile tangente Armatei, precum si cu conducerea celorlalte componente ale sistemului national de scuritate (MAI, SRI, SIE, SPP, Penitenciare) in vederea rezolvarii favorabile a problemei pensiilor speciale - problema pe care a catalogat-o drept prioritate strategica a Apararii, pentru Romania.

In legatura cu pensiile, dl. Oprea a tinut sa asigure auditoriul de faptul ca grupul pe care il conduce si urmeaza sa primeasca statutul de partid politic a pregatit propriul sau amendament la lege, care in Camera Deputilor va obtine majoritatea necesara, astfel incat pensiile militare sa nu scada. Cum era de asteptat, a reamintit faptul ca s-a angajat ca in caz contrar isi va depune demisia.

A fost un speech eminamente politic, de promovare a propriei imagini in randul auditoriului.

Am luat cuvantul recunoscand ca pensiile sunt prioritatea strategica, cu amendamentul ca evitarea adancirii faliei dintre Armata si popor generate de problema pensiilor militare trebuie sa fie obiectivul prioritar vizat. A urmat o pledoarie a domnului ministru pe tema amendamentului amintit; am mai reusit sa punctez doar ca, in opinia mea, ar fi mult mai simplu si normal ca Romania sa nu se abata de la principiile si criteriile dupa care sunt tratate pensiile militare in tarile NATO, UE si in alte state civilizate ale lumii.

Interventiile altor participanti s-au referit la aspecte precum diferenta dintre pensiile militare "vechi" si cele "actuale", aistenta medicala gratuita, modul inadmisibil in care serviciile juridic si financiar ale MApN actioneaza impotriva intereselor pensionarilor militari.

Greu de stavilit, domnul Oprea - acuzand o stare de mare oboseala, amenintand cu retragerea din adunare si facand repetate apeluri la inteligenta auditoriului si "Intelligence" ca domeniu de activitate al acestuia.

Nu "jocul de glezana" al ministrului, ci privirile si gesturile de repros ale unor camarazi m-au determinat sa nu continui acel dialog al surzilor. In cadrul unor discutii ultrioare au fost multi care m-au asigurat ca au inteles si sprijina punctul meu de vedere, altii s-au dumirit dupa discutiile dintre noi, iar altii s-au multumit sa-si exprime satisfactia ca nu le vor fi reduse pensiile.